Minden ember életében legalább egyszer megtörténik, hogy új konyhát tervez, vagy felújítja korszerűsíti a régit.

 

Mivel a konyha az egyik legfontosabb helyiség az otthonodban, pár dologra fontos odafigyelned.

1. Megfelelőek legyenek a méretek, és itt nem csak arra gondolunk, hogy a bútor beférjen a konyhába, hanem hogy a fiókok, polcok méretére is figyeljünk oda, ne a bepakolásnál vegyük észre, hogy a poharak nem férnek fel a polcokra, vagy hogy a szekrény ajtók nyitáskor összeütköznek stb.

2. Mosogató típusát úgy válasszuk meg, hogy kielégítse szokásainkat. Például, ha nem szeretünk folyóvízben mosogatni, akkor érdemes két teknőjű mosogatót választani. Továbbá érdemes figyelembe venni a vízrendszert is.

3. Lehetőleg ne a legolcsóbb anyagból készüljön a bútor, mert könnyebben meglátszik rajta egy esetleges sérülés, ami még egy közepesen kihasznált konyhában is előfordulhat.

4. A konyhapult színben, anyagban passzoljon a konyha, illetve egyes esetekben a nappali bútor színéhez és anyagához. Fontos, hogy megfelelően válasszuk meg a munkalap vastagságát. Minél vékonyabb a munkalap, annál gyengébb, és annál hamarabb kell kicserélnünk, mivel magas a karcolás esélye.

5. Fontos a megfelelő világítás is, hisz a munkalap megvilágítása, polcok, fiókok megvilágítása nagy mértékben könnyíti meg a főzést.

6. Érdemes figyelembe venni a későbbi bővítés lehetőségét.

 

Ha megfelelően választjuk meg konyhabútorunkat, az hosszú évekig lesz lakásunk legfontosabb, leghasznosabb ékköve.

Éppen ezért, talán a legokosabb megoldás az egyedi konyhabútor készíttetése, melyhez szakember segítségét érdemes igénybe venni, így örök darabra tehetünk szert.

 

Egyedi konyha előnyei:

- Nem kell megalkudnunk a méretekkel, minden eleme pont akkora, amelyet szeretnénk.

- Olyan anyagokból és olyan színekből áll össze, amelyet csak szeretnél.

- A bútort igazítjuk az igényekhez.

- A te konyhád, a te stílusod.

- Bármikor átalakítható, bővíthető.

- Alacsonyabb költségekkel alakítható egy konyha exkluzívvá. (Gondolunk itt például a bútor világítás kialakítására)

- Beépíthető műszaki cikkek (hűtő, sütő, mosogatógép stb.) biztonsággal, megfelelő módon kerülnek beépítésre. Nincsenek elcsúszások, elméretezések.

 

Na de milyen konyhát válasszak?

Fontos figyelembe venni a konyha tervezésénél a rendelkezésünkre álló terület nagyságát, a konyha leendő kihasználtságát, hogy hány tagú a család és hány ember fogja használni a konyhát.

Lehetőség van egysoros, párhuzamos, U alakú, L alakú, G alakú és szigetes konyha választására.

Egyszerűbb és talán legnépszerűbb típusúak az egysoros, párhuzamos és az L alakú konyhák. Általában magasabb ár kategóriát képeznek és nagyobb a hely igényük az U és a G alakú, illetve a szigetes konyháknak.

Ha szeretnél jobban elmerülni a konyha kiválasztás rejtelmeibe, olvasd az almafabutortippek.blog.hu oldalt.